De Grootste Misverstanden over Notariële Diensten

Wie kiest de notaris bij verkoop?

Wie kiest de notaris bij verkoop? Wie heeft dan de juiste keuze? Het antwoord luidt dat zowel de eigenaar als de kandidaat-koper ieder het recht hebben hun notaris aan te duiden. De verkoopakte kan dus verleden worden voor meerdere notarissen en zonder dat dit een verhoging van kosten voor de koper met zich meebrengt.

Wie bepaalt de notaris bij verkoop huis? De koper kiest de notaris meestal. Maar een notaris die voor de koper goedkoop is, kan voor de verkoper nog wel eens duurder uitvallen.

Wie betaald de kosten van de notaris? Wie de kosten voor de notaris betaalt, spreekt u af in het koopcontract. Meestal moet u als koper alle notariskosten betalen die horen bij de overdracht van de woning. Maar soms betaalt de verkoper (een deel van) deze kosten.

Wie krijgt geld bij verkoop huis? De verkoper krijgt de koopsom, na aftrek van de aflossingen van eventuele hypothecaire leningen, zodra zeker is dat ook hij aan zijn verplichting heeft voldaan om een huis aan de koper te leveren vrij van bestaande hypotheken en/of beslagen.

Wie kiest de notaris bij verkoop? – Additional Questions

Hoe snel geld op rekening na verkoop woning?

Het is de bedoeling dat u als verkoper zo spoedig mogelijk na de overdracht uw geld overgemaakt gaat krijgen. 010Notaris streeft ernaar om alles binnen twee dagen op uw rekening bij te schrijven. Omdat we echter afhankelijk zijn van het Kadaster en hun openingstijden, zal er soms meer tijd nodig zijn.

Wat controleert de notaris?

Akte van levering opmaken

De notaris controleert het koopcontract op details, zodat onjuistheden zo snel mogelijk worden besproken en opgelost. De notaris doet ook onderzoek naar jouw achtergrond en die van de verkopende partij. Ligt er bijvoorbeeld beslag op het huis? Dan zal de notaris hier melding van maken.

Wat gebeurd er met het geld als je je huis verkoopt?

Alles wat daarna overblijft, is voor de verkoper. Je krijgt je geld dus niet meteen na de verkoop, er zitten een paar dagen tussen. Als je het geld nodig hebt voor de koop van je nieuwe woning, wordt je geld niet eerst aan jou betaald. Het geld wordt dan namelijk meteen gebruikt bij de aankoop van je nieuwe woning.

Wat gebeurt er met de winst van je huis?

Als u van plan bent om in de nabije toekomst weer een huis te kopen is het verstandiger om de verkoopwinst niet te verbrassen. De fiscus heeft namelijk de zogeheten ‘bijleenregeling’. Die heeft als uitgangspunt dat u de winst (eigenwoningreserve) gaat gebruiken voor de financiering van uw volgende koophuis.

Wat gebeurt er als je je huis verkoopt?

Bij verkoop van een woning moet u meteen uw hypotheek helemaal aflossen. Over het algemeen geldt bij de meeste hypotheekverstrekkers een boete voor tussentijds extra aflossen. Bij verkoop van een huis is daar vaak geen sprake van en betaalt u bij de meeste partijen geen boete.

Kan ik mijn overwaarde vrij besteden?

Het is mogelijk om de overwaarde van uw woning vrij te besteden. Bij het kopen van een andere koopwoning is het nadeel echter dat de betaalde hypotheekrente over een deel van de hypotheek ter hoogte van de overwaarde dan niet fiscaal aftrekbaar is. De overwaarde wordt dan dus als consumptief krediet gezien.

Reacties