De Grootste Misverstanden over Notariële Diensten

Wat moet je mee naar notaris?

Wat moet je mee naar notaris? Wat moet ik meenemen naar de notaris voor de overdracht van mijn huis? Alleen een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). De rest van de stukken die nodig zijn voor de overdracht heeft de notaris al ontvangen.

Hoe werkt een volmacht bij de notaris? Wat is een notariële volmacht? Een notariële volmacht is een akte die u samen met de notaris opstelt waarin u een derde persoon de bevoegdheid geeft om namens u beslissingen te maken en/of handelingen uit te voeren. Dat betekent niet dat u de regie volledig uit handen geeft.

Wie maakt de afspraak bij de notaris? Meestal zijn de verkoper zelf en de verkoopmakelaar daarbij allebei aanwezig en gaat iedereen aansluitend naar de notaris. Hoeveel tijd je nodig hebt hangt natuurlijk af van de grootte van het huis en hoe nauwkeurig je de woning controleert.

Waar moet je opletten bij een notaris? 

3 Tips voor het kiezen van een notaris
  • Tip 1: Zorg voor advies dat aansluit bij jouw persoonlijke situatie. Wanneer jouw situatie helemaal ‘standaard’ is kun je op zoek gaan naar de goedkoopste notaris.
  • Tip 2: Zorg dat je de notariële aktes begrijpt.
  • Tip 3: Kies een plaatselijke notaris.

Wat moet je mee naar notaris? – Additional Questions

Waarom is de notaris zo duur?

Heel simpel, omdat notarissen sinds 1999 grotendeels zelf mogen bepalen welk prijskaartje ze aan hun diensten willen hangen. Voor die tijd was dat anders. Toen hanteerden alle notariskantoren dezelfde tarieven en betaalde u bij elk kantoor dezelfde (hoge) prijs.

Wat zijn de kosten van een notaris?

De kosten van een notaris zijn afhankelijk van je vraag en situatie. Gemiddeld kost een notaris €105,-per uur. Het laten opstellen van een samenlevingscontract kost ongeveer €180,- tot €300,- en een testament tussen de €150,- en 300,-. Een hypotheekakte opstellen door een notaris kost €500,- tot €1.200,-.

Wat mag een notaris niet?

De notaris mag niets delen, ook niet met uw (zaken)partner. De notaris moet Belastingdienst, politie en justitie op hun verzoek wel inzicht geven in het betalingsverkeer. Ook is de notaris verplicht om ongebruikelijke transacties op de bankrekening te melden.

Hoe lang duurt het voor dat je een akte bij notaris?

Het passeren bij de notaris duurt gemiddeld meestal tussen de 30 minuten en een uur. Hierbij teken je de leveringsakte en meestal ook de hypotheekakte. Met het tekenen van de leveringsakte, ook wel transportakte genaamd, verandert de woning officieel van eigenaar.

Welke notaris is het goedkoopst?

JUST Notarissen is het goedkoopste notariskantoor in Nederland. Wij werken met all-in prijzen, inclusief alle bijkomende kosten zoals kadasterkosten, recherchekosten, inschrijving Centraal Testamenten Register en de BTW.

Wat zijn de gemiddelde kosten koper?

De kosten koper zijn ongeveer 5% tot 6% van de aankoopprijs. In totaal moet je tussen de € 20.000,- en € 24.000,- aan kosten koper betalen. Kom je in aanmerking voor de vrijstelling van de overdrachtsbelasting? Dan kun je met 3% tot 4% rekenen.

Reacties