De Grootste Misverstanden over Notariële Diensten

Tips Voor Starters

Tips voor starters: Wat doet een notaris op de huizenmarkt?

We weten allemaal dat je naar de notaris moet als je een huis hebt gekocht, maar weet je dat de notaris veel meer doet dan alleen de leveringsakte en de hypotheekakte?

Hier bespreken we voor welke vijf zaken een notaris nodig is. Een notaris stelt officiële documenten op. Hierbij denk je al snel aan de leveringsakte en hypotheekakte, maar ook aan samenlevingscontracten en testamenten. Bij het opstellen van de documenten door de notaris geeft hij of zij ook advies over wat de mogelijkheden zijn.

De notaris stelt de leveringsakte op aan de hand van het voorcontract dat je eerder hebt getekend. In de eigendomsakte staat alles wat in het koopcontract staat. Zowel u als de verkoper ondertekenen de eigendomsakte bij de notaris, waarna u de sleutels ontvangt en het huis officieel van u is.

De notaris stelt ook de hypotheekakte op. In de hypotheekakte staat het hypotheekbedrag, uw woning als onderpand, de hypotheekrente, de aflossingswijze en de verplichting om de woning te verzekeren. U ondertekent de hypotheekakte samen met de notaris.

Naast deze documenten regelt een notaris nog veel meer rondom de aankoop van een woning. U kunt bijvoorbeeld uw manier van samenwonen laten vastleggen in een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of huwelijk en u kunt een testament laten opstellen.

Je hebt niet alleen een notaris nodig als je een huis koopt. Ook voor het opstellen van een testament, een splitsingsakte, het vastleggen van zakelijke belangen of het oprichten van een stichting heb je een notaris nodig. Zijn notaris is een handig type. Hij of zij controleert administratie en financiën, houdt toezicht en zorgt ervoor dat alle documenten rond de aankoop van je nieuwe huis in orde zijn.

Hopelijk hebben we je een beetje kunnen helpen en ben je wat wijzer geworden. Je hebt natuurlijk al een woning gevonden die aan je eisen voldoet. Dan is het tijd om de notaris in te duiken. Wij helpen u van de onderhandelingen tot aan de notaris.